Hoe we dat doen?


Trommelen en wassen

Soms kunnen metalen onderdelen tijdens de bewerkingen scherpe randen (bramen) ontwikkelen, maar we hebben een oplossing: trommelen. Dit proces is ideaal voor het ontbramen van kleinere onderdelen en 3D-producten. Tijdens het trommelen, worden kleine steentjes gebruikt die trillend de ruwe plekken wegslijpen. Het losgekomen materiaal wordt vervolgens met een anticorrosie vloeistof weggespoeld.

Voor situaties waar metalen producten voor vervolgbewerkingen of behandelingen ontvet moeten worden, hebben we een speciale wasmachine. De producten in de industriële wasmachine ontvet en indien gewenst met een anticorrosie vloeistof behandeld. Dit wasmiddel wordt meerdere keren hergebruikt, en wanneer het inboet aan kracht afgevoerd door een gecertificeerd verwerkingsbedrijf.

Trommelen SV

Belangrijk bij trommelen en wassen

Trommelen of wassen is vaak de finishing touch voor een halffabrikaat. Hoewel in dit proces indien gewenst een anticorrosie vloeistof wordt toegevoegd, is het belangrijk om te weten dat dit de kans op roestvorming wel vermindert, maar niet wegneemt. Bovendien verliest dit middel met het verstrijken van de tijd zijn effectieve werking.

Meer weten?

Poedercoaten

Poedercoaten is een proces waarbij we metaal bedekken met poeder door middel van een volledig geautomatiseerde elektrostatische poederstraat. Wanneer het metaal aansluitend in de oven wordt uitgehard, smelten de poederdeeltjes eerst door de warmte. Vervolgens worden ze stroperig en uiteindelijk transformeren ze tot een prachtige en duurzame coating die het product beschermt en verfraait.

Een van de belangrijkste doelen van poedercoating is het beschermen van producten tegen externe invloeden, vooral om corrosie (roestvorming) en krassen te voorkomen. Door een effectieve poedercoating ontstaat er een beschermende laag tussen het product en schadelijke elementen zoals water, zuurstof en weersomstandigheden. Hierdoor wordt de levensduur van het product aanzienlijk verlengd.

We hebben een grote diversiteit aan standaard kleuren en soorten poedercoating, maar het is ook mogelijk om kleuren (in bijna elke RAL-kleur) op aanvraag te laten maken. Hierbij zijn dan meestal wel minimale afnames van toepassing. We vertellen u graag welke mogelijkheden er zijn en helpen u bij het maken van de beste keuze voor uw product.

Poedercoating SV

Belangrijk bij poedercoaten

Wanneer een product gepoedercoat wordt, zijn er een aantal zaken belangrijk in de voorbereiding. Zo moet er bijvoorbeeld goed aangegeven worden of er uitsparingen zijn die moeten worden afgedopt (zodat er geen coating in bijvoorbeeld schroefdraad kan komen) en met welke laagdikte het product gecoat moet worden.

Meer weten

Verzinken

Verzinken is een oppervlaktebehandeling om een metalen product te voorzien van een beschermende laag zink. De zinklaag beschermt het basismateriaal tegen corrosie en kan worden aangebracht door middel van elektrolytisch verzinken of thermisch verzinken.

Elektrolytisch en thermisch verzinken

Elektrolytisch verzinken en thermisch verzinken zijn compleet verschillende processen en ook in het eindresultaat verschillen ze sterk van elkaar. Beide processen hebben bovendien hun eigen voor- en nadelen. Hieronder enkele belangrijke verschillen en aandachtspunten:

Laagdikte

Een van de grootste verschillen is de opgebrachte laagdikte na het verzinken.

Elektrolytisch verzinken brengt een zeer dunne laag zink aan op het product. De laagdikte is goed te controleren door in het proces te variëren in de hoogte van de spanning en de stroomsterktes. Door deze dunnere laagdikte hoeft bij elektrolytisch verzinken eventueel aanwezige schroefdraad meestal niet nabewerkt te worden. Zelfs passingen blijven vaak binnen hun tolerantiegebied.

Tijdens het thermische verzinkproces ontstaat er een legering van zink en staal. Deze laag is dikker dan de deklaag bij elektrolytisch verzinken. Bij thermisch verzinken is nabewerken van schroefdraad en passingen altijd noodzakelijk, tenzij er vooraf maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat het schroefdraad volloopt met zink.

Temperatuurverschil

Thermisch verzinken gebeurt bij temperaturen rond de 450 °C, wat een grotere kans op vervorming van het product geeft. Hier moet in het ontwerp rekening mee worden gehouden. Bovendien zijn door deze hoge temperatuur niet alle hoogsterkte staalsoorten geschikt voor dit proces.

Holle ruimtes

Het elektrolytische proces is minder geschikt voor verzinken van holle ruimtes, omdat er een effect optreedt dat bekend staat als 'De kooi van Faraday'. Dit natuurkundige verschijnsel zorgt ervoor dat de elektrische stroom, welke nodig is voor het hechten van de zinklaag op het metaal, niet in holle ruimtes kan komen. Door gebruik te maken van hulp-anodes, die in de holle ruimtes geplaatst worden, is dit probleem enigszins te ondervangen. De ruimte moet dan wel groot genoeg en vrij bereikbaar zijn.

Bij het thermische proces is het geen probleem om holle ruimtes te voorzien van een zinklaag, zij het dat ook hier de holle ruimte wel vrij bereikbaar moet zijn.

Vervolgbewerking na verzinken

Zowel elektrolytisch als thermisch verzinken kan dienen als onderlaag voor een deklaag, zoals bijvoorbeeld natlakken of poedercoaten. Dit wordt ook wel het duplex systeem genoemd en biedt de beste bescherming tegen invloeden van buitenaf.

We vertellen u graag welke mogelijkheden er zijn en helpen u bij het maken van de beste keuzes voor uw product.

Verzinken SV

Passiveren?

Het beoogde doel van verzinken is het product beschermen tegen corrosie. Wanneer u de zinklaag ook als verfraaiing van uw product wilt gebruiken, adviseren wij om de zinklaag na het aanbrengen te 'passiveren'. Het zinkoxidelaagje wordt dan omgezet in een chromaat-conversie-laag. Deze processtap verfraait het uiterlijk en biedt extra corrosiebescherming. Let wel dat dit appartement benoemd moet worden in de specificaties van het product, omdat het geen standaard handeling betreft!

Meer weten?

KTL
Beschermende laklaag

KTL (ook wel kataforeselakken genoemd) is een milieuvriendelijk elektrostatisch lakproces, waarbij een product volledig geautomatiseerd door een reeks procesbaden gaat. Het KTL-bad bestaat uit een organisch watergedragen kataforeselak. Door middel van een gelijkstroomspanning worden de lakdeeltjes naar het product getrokken. De oppervlakte van het product krijgt zo een beschermde en corrosiewerende laklaag

Moeilijk bereikbare plekken

Bij een KTL-behandeling is het mogelijk om zelfs de plekken die moeilijk bereikbaar zijn te voorzien van een kwalitatieve goede laklaag. Naast het lakken van moeilijk bereikbare plekken, is een ander groot voordeel dat bij het KTL-proces de aangebrachte lak op het product gelijkmatig verdeeld wordt.

Duplex systeem

Voor een optimalere bescherming van uw product worden de meeste KTL-behandelingen in combinatie met een poedercoat- of natlak-behandeling toegepast. Dit wordt ook wel het duplex systeem genoemd.

We vertellen u graag welke mogelijkheden er zijn en helpen u bij het maken van de beste keuzes voor uw product

KTL lakken SV

Voordelen van KTL?

  • Kwaliteit
    Het kwalitatief hoogwaardige KTL-proces biedt een uitstekende corrosiewering, waarbij de aangebrachte lak gelijkmatig op uw product verdeeld is.
  • Verschillende laagdiktes
    Door de geringe laagdikte kunnen zelfs eventuele passingen of bewerkte vlakken voorzien worden van een bescherming.

Voor de bescherming van uw product is KTL dus ideaal als eerste grondlaag voorafgaand aan een poedercoat- of natlak-behandeling.

Meer weten?

Welke uitdaging heeft u voor ons?

Heeft u een vraag over onze expertise of machines? We helpen u graag verder!