Hoe we dat doen?


Seriematig stansen

Wanneer de volumes te groot worden om nog efficiënt te kunnen produceren op een kantbank, is vervorming door persen de beste optie. Met de juiste gereedschappen kunnen we de snij- en kantbewerking zelfs combineren in één productieproces.

Het ontwerpen van de juiste gereedschappen voor de persbewerkingen is een complexe materie en wordt uitgevoerd door onze eigen engineers. Op basis van hun tekeningen en bestanden worden de onderdelen van de gereedschappen (ook wel tooling genoemd) in onze gereedschapsmakerij gemaakt en opgebouwd. Nadat de eerste proefproducten zijn gemeten en vrijgegeven, is het gereedschap klaar voor het echte werk.

Afhankelijk van de vorm van het eindproduct, het materiaal en de oplage wordt de meest effectieve en efficiënte pers geselecteerd.

SV 152 Large

Waarmee we dat doen?

Schouten & Visschers beschikt voor het persen van metalen vormen over een breed machinepark met zowel verschillende handbediende persen met een verschillend tonnage, als twee volledig geautomatiseerde persen met automatische aan- en afvoer van materiaal en producten. Wij adviseren u graag over de best passende productiewijze voor uw product!

Voorbeelden

Dieptrekken van metaal

Dieptrekken is een techniek waarbij een metaalplaat onder mechanische druk door plastische vervorming wordt omgezet in een naadvrije driedimensionale vorm.

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat het materiaal tijdens het vervormingsproces gaat scheuren of plooien. Daarom moet het te gebruiken materiaal over voldoende 'elastische eigenschappen' beschikken. Veel gebruikte metalen zijn: aluminium, roestvast staal (RVS), staal, koper, messing, etc. Wanneer er voor het vervaardigen van het product extreme vervormingen nodig zijn, vereist dit speciale metaalsoorten.

Daarnaast is het belangrijk dat de oppervlakte tijdens het trekproces goed gesmeerd wordt. Het materiaal wordt met grote kracht over de randen van de matrijs getrokken. De smering voorkomt dat de matrijs en stempel onnodig snel slijten of dat het materiaal daar scheurt of aan de matrijs vastvreet. Bij grote vervormingen is het soms ook nodig om met meerdere 'trekken' te werken en eventuele hittebehandelingen om het materiaal weer te 'resetten'.

De benodigde gereedschappen voor het dieptrekken worden ontworpen door onze engineers, en gemaakt en onderhouden in onze gereedschapsmakerij. Bij dieptrekken wordt een matrijs gebruikt die de vorm van het te vervaardigen product heeft en een stempel dat een tegengestelde vorm heeft en dus in de matrijs past.

Dieptrekken SV

Projectmatige aanpak dieptrekken

Een product maken middels het dieptrekken gaat niet over één nacht ijs. Om een dergelijk complex proces tot een succes te maken, wordt er al in de voorbereidende fase een projectteam samengesteld om het proces te begeleiden tot aan de goedkeuring van het 'first out of tool product'. Benieuwd naar onze werkwijze? We vertellen u er graag meer over!

Voorbeelden

Welke uitdaging heeft u voor ons?

Heeft u een vraag over onze expertise of machines? We helpen u graag verder!